Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Pengar i pappmuggen eller på ett bankgirokonto?
Tis 30 dec 2014 kl 11:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Har vårt sätt att se på välgörenhet förändrats när vi ser allt fler tiggare på gatorna? I Tendens tema ”Vad är en god gärning?” träffar vi Anna som anonymt i skydd av mörkret ställer ut en kartong med... varma kläder till de som behöver.

Och det finns en anledning till varför Anna ställer ut kartongen anonymt.

– Om jag hade det svårt så skulle jag inte vilja gå och be om grejer. Jag tänker på de romska tiggarna som sitter och ber. Det tycker jag är förnedrande. Och jag tycker att en av de viktigaste anledningarna till att jag ger anonymt är att de som får kartongen inte ska behöva tacka.

Roland Laestander, som också ägnar sig åt välgörenhet, blev nyligen utsedd till samordnare mellan de lokala hjälporganisationerna, kommunen och olika myndigheter i Umeå.

– Jag besöker de romska lägren här i Umeå nästan varje dag och tittar till dem. Och då får jag frågor om allt från hur bilen ska besiktigas till att, som idag, följa med till Akuttandvården.

Roland tror att välgörenhet är något som kommit för att stanna och att behovet är enormt stort. Han tycker också att den här typen av hjälp ska skötas ideellt där människor som brinner för hjälparbete deltar.

Och Kerstin Norlander som är ekonomhistoriker vid Umeå universitet berättar att tiggeriet är en relativt ny företeelse. 

Programmet sändes första gången i oktober 2014.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Jag vill festa i det fria Kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Polisen som bekämpade nazismen Mån 04 dec kl 11:04(28 min)

När Sten Axelsson råkar hamna mitt i en nazistisk demonstration tar hans poliskarriär en ny riktning. Hans arbete mot nazismen möts av både stort stöd och allvarliga hot mot honom och hans familj.

Eric Thoms, 87 år, bor växelvis på ett äldreboende – men vill ändå inte dumpas i ett särskilt fack för gamla. Ibland får boendet besök av förskolebarn, och då lyser 5-årige Love upp Erics tillvaro.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".