Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
FN-kritik mot regering och yttrandefrihetsorgan
Lör 14 apr 2012 kl 15:35
Sverige fälls av FN:s människorättskommitté för att ha utvisat en afghansk författare, trots att han hotades av tortyr och dödsstraff. Dessutom kritiserar Nordens representant i kommittén de svenska yttrandefrihetsorganisationerna... för att vara ointresserade av MR-kommitténs arbete. Frågan är vad FN:s underkännande har för betydelse för alla de andra journalister och författare som migrationsverket och migrationsöverdomstolen inte heller trott på och som därför ska utvisas?

Det är Krister Thelin, tidigare bland annat statssekreterare i justitiedepartementet och domare i FN:s krigstribunal i Haag, som är Nordens representant i.

-Jag har misslyckats i mina försök att få Svenska PEN och Publicistklubben intresserade av vårt arbete med kommentarer till människorättskonventionen. Däremot har deras kollegor i andra länder varit aktiva, säger Thelin.

Hur hanterar Sverige förföljda journalister?

Vad sägerordförande Ola Larsmo om den här kritiken?

Vi diskuterar detta, men framför allt hur Sverige hanterar de journalister och författare som söker skydd i Sverige - landet de hört ska vara extra intresserat av att stödja personer som utnyttjat sin tryck- och yttrandefrihet och därför tvingats fly.

Förstår inte myndigheterna politikerna?

I Sverige finns i dag flera journalister och författare som migrationsverket och överdomstolen har bestämt ska utvisas, trots att de riskerar hårda fängelsestraff och till och med döden om de utvisas.

-Politikerna talar mycket om att stödja yttrandefriheten. Men det verkar inte som om de svenska myndigheterna är inne på samma linje, säger Ola Larsmo.

Informationsskyldigheten inte uppfylld

Frågan är som sagt också hur Sverige nu hanterar att FN:s människorättskommitté underkänt behandlingen av den utvisade afghanske författaren? 

Enligt "domen" ska innehållet i den bekantgöras så snabbt som möjligt. Men detta har ännu inte skett.

Inte hörts av på två år 

Afghanen har rätt att komma tillbaka till Sverige och kan säkert kräva skadestånd. Problemet är bara att ingen hört av honom på två år.

Enligt handlingarna hade hans advokat senast kontakt med honom i Afghanistan den 31 mars 2010. Då berättade han att han levde ett svårt liv: han gömde sig och flyttade från stad till stad i Afghanistan och Pakistan.

Han var rädd för att gå ut, men lyckades då klara sig någorlunda tack vare en bror som bodde utomlands och hjälpte honom med pengar.

Fristadssystemet en ljuspunkt

Hör också OIa Larsmo om det så kallade fristadssystemet, som går ut på att kommuner i olika länder i världen erbjuder förföljda författare och journalister möjlighet att bo och verka i de intresserade kommunerna under ett par år (). 

Även här ligger Sverige efter i utvecklingen. Bara fyra svenska kommuner har hittills tagit hand om förföljda författare, den senaste är Uppsala. Norge har däremot hittills haft tolv aktiva kommuner.   

Texter:
#fil=12172#
#fil=12173#
#fil=12174#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".