Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Att forska i världens fattigaste land
Mån 16 apr 2012 kl 12:10
I två program tar Vetandets Värld tempen på forskningen i Afrika. Reportrarna Peter Bjurbo och Marcus Hansson besöker Demokratiska Republiken Kongo och Rwanda för att ta reda på vad forskning betyder i... två av världens fattigaste länder. I dagens program har de besökt Demokratiska Republiken Kongo och dess huvudstad Kinshasa.

1960, året då Kongo blev självständigt från kolonialmakten Belgien var landet det mest industrialiserade efter Sydafrika med en avancerad gruvnäring, flera påkostade universitetscampus och till och med en kärnforskningsanläggning.

Sedan 60-talet har det bara gått utför för ett land som Kongo. Det är för övrigt en bild som stämmer väl överens med många länder i Afrika söder om Sahara som efter självständigheten fastnat i korruption, inbördeskrig och fattigdom. Men det står långt ifrån stilla på kontinenten. Antalet publicerade artiklar har fördubblats på fem år för länderna söder om Sahara. Samtidigt blir Kina allt viktigare som forskningsfinansiär och partner.  

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 10 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".