Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Ovanligt skalv på Indiska oceanens botten
Fre 13 apr 2012 kl 14:00
Det kraftiga jordskalvet inträffade på ett oväntat ställe och följdes av ett oväntat starkt efterskalv. Två händelser som förbryllar forskarna. Seismolog Björn Lund kommer till Vetenskapsradions studio... för att reda ut vad forskarna lyckats ta reda på dagarna efter skalvet. Veckomagasinet innehåller också en mattesatsning i Ghana, om att stress gör oss förkylda och en liten inblick i framtida biltrafikslösningar.

På den afrikanska kontinenten är det brist på högutbildade akademiker med matematikkunskaper. En av orsakerna är att afrikanska elever som studerar i till exempel Europa eller Nordamerika sällan väljer att återvända till sina hemländer.

För att råda bot på detta har speciella center för matematikvetenskap dragit igång i flera länder, och näst på tur står Ghana där den svenska professorn Magdalena Eriksson har anställts som direktör för centret.

Att det finns ett samband mellan stress och olika sjukdomar det är känt sen tidigare, däremot har man inte kunnat förklara hur det går till.

I en ny amerikanska studien har man börjat ringa in mekanismerna bakom det här och det verkar som att långvarig intensiv stress dämpar kroppens förmåga att reagera på stresshormon.

Hur kommer framtidens bilar att se ut? Hur ska dom drivas, och hur ska dom svåra, växande trängselproblemen lösas? Det här forskas det naturligtvis på, och Per Helgesson har tillsammans med Lena Nordlund här på vetenskapsradion träffat några av dom som arbetar med dom här frågorna.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 23 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 16 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 09 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 02 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 26 maj kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".