Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Josefine Adolfsson dissikerar tant-trenden
Fre 13 apr 2012 kl 13:45
Tant är trend, tant är punk - det så kallade tantmodet är inne igen, hävdar många. Men är det verkligen sant? Och är den numera välbekanta tant-trenden något att glädjas åt? De frågorna reflekterar journalisten... och författaren Josefine Adolfsson över i veckans radioessä.

Indieklubbar med namn som ”Sju små kakor”, privata kaffebjudningar med folk i köksförkläde och innetofflor, stickning som gerillakonst, queera förkämpar som kallar sig tantpojkar, nationella och internationella lyxrestauranger som tar tillvara på vartenda grisöra. Tant är trend.

Gammalmodigt - nu har det vänt igen? 

Under 1940- och 50-talen var tant en titel för en medelålders kvinna som man inte var du med. Men när ungdomskulturen gjorde sitt intåg på sextiotalet kom tant att förknippas med något gammalmodigt och förlegat.

Nu har det alltså vänt igen. I en ny antologi deklarerar forskare vid Umeå universitet att tant är punk. Är det verkligen sant – och är tantmodet egentligen något positivt?

Josefine Adolfsson är inte så säker.

Böcker:
Marianne Liliequist och Karin Lövgren: Tanten, vem är hon? En (t)antologi, Boréa förlag, 2012.
Elin Ek: Supertanten. Sylt, småkakor, syjuntor och civilkurage, Bonnier Fakta, 2011.

Musik:
Van Halen, Jump
Tage Danielsson, Depressiva tankar kan ibland kompenseras med kaffe och bullar, ur Lådan

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".