Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Forskare vill identifiera farliga nanopartiklar
Fre 13 apr 2012 kl 12:10
Småskaligt och en fråga om smarta ytor - så kan nanopartikelforskningen beskrivas. Men finns det fog för att vara försiktig med nanopartiklar, eftersom man kan tänka sig att de tack vare sin litenhet kan... lyckas ta sig in i våra celler och ställa till problem? I dagens Vetandets värld hör vi forskarna som ser nanopartiklarnas fördelar men som också tror att det blir ett stort detektivarbete att hålla koll på att de verkligen är säkra.

Nanopartiklar är små partiklar, som finns både naturligt i miljön och i form av material som vi  människor tillverkat, t.ex. i glas, solkrämer och bildäck.

Nanotekniken handlar om att tillverka små partiklar för olika ändamål, eller så konstruerar man olika former material med hjälp av små enheter, eller genom att förändra ytor där förändringarna av ytstrukturen är väldigt små men oerhört betydelsefulla för funktionen.

En stor del av forskningen i dag handlar också om att ta reda på vilka risker det finns med de här väldigt små partiklarna.  Inte minst gäller det alla de små partiklarna som ständigt omger oss och som till exempel är resultatet av att bildäck slits eller att vi tänder stearinljus.

Mycket av nanotekniken handlar om det som kallas nanomaterial alltså material som är uppbyggd av mycket små enheter. Men man kan också tillverka nanopartiklar och förse dem med olika egenskaper. Det här forskar man mycket kring inom medicinen och inte minst inom cancerforskningen.

Ett stort område är också att kartlägga och definiera risk- och säkerhetsaspekter men nano. Ett svårt arbete då nanopartiklar av samma material kan ha helt olika egenskaper beroende vilken form och storlek de ha har.

Medverkar i programmet gör Lars Montelius professor i nanoteknologi vid Lunds tekniska högskola, Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad och verksam som professor vid Chalmers i Göteborg samt Quentin Pankhurst, är professor vid London Centre for Nanotechnology.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".