Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
"Människans fötter": Den ideologiska striden på Gangesslätten
Ons 11 apr 2012 kl 13:45
Vi fortsätter idag vår serie ”Människans fötter” - om folkförflyttningar runt om i världen - genom ett besök på Gangesslätten, Indiens fattigaste område. Där pågår en ideologisk strid om de förtrycktas... själar mellan maoistgerillan och de som tror på en inomparlamentarisk utveckling, berättar frilansjournalisten och författaren Per J Andersson. I den heliga staden Varanasi vid Ganges strand träffar han bland andra Lenin Stalin Che Guevara Mao.

Indien är ett av de länder där urbaniseringen varit som störst under senare år: under de senaste tjugo åren har en kvarts miljard människor flyttat, från stad till land. Urbaniseringen har haft stor betydelse för stamfolk och indier från lägre kast, som har haft större möjligheter att skaffa sig ett bättre liv i städerna än i byarna. Men vilken utveckling är möjlig för de som stannar kvar?

Följ med Per J Andersson till Gangesslätten, där den indiska fattigdomen är som mest utbredd och ojämlikheten större än någon annanstans i landet. En plats där det pågår en ideologisk strid om de förtrycktas själar. I ena hörnet maoistgerillan – i den andra människor som tror att utveckling är möjlig inom ramen för parlamentarisk demokrati och kapitalism.

Lästips från Per J Andersson:
Caste in Modern India and other essays. 1962, Social Change in Modern India, 1996 och Village, Caste, Gender and Method, 1998, heter tre av indiska sociologen Mysore Narasimhachar Srinivas böcker om kastsystemet.

Dalits in Independent India, 2012, nyutgiven bok av Lenin Raghuvanshi.

Länkar:
#link=312283#
#link=312284#
#link=312285#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 20 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".