Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bakterier hämtar solenergi utan fotosyntes
Ons 11 apr 2012 kl 12:10
Att växter kan ta tillvara på solens ljus och använda energin är ju något som vi känner till sen länge och det kallas fotosyntes. Men aktuell forskning visar nu att många olika bakterier kan tillgodogöra... sig solens energi på ett helt annat sätt.

Redan för tio år sedan gjordes upptäckten att vissa bakterier som finns i haven till en del består av ett protein som har likheter med det rhodopsin som finns i våra näthinnor i ögat.

Den här formen av rhodopsin - kallat protteå-rhodopsin - har man antagit utför en slags fotosyntes. Proteinet i bakterien omvandlar solljuset till energi. Efter som kanske uppemot hälften av alla bakterier i haven har denna funktion som energiomvandlare, så kan det ha stor betydelse för miljön.

Jarone Pinhassi, docent i  marin mikrobiologi vid Linneuniversitetet i Kalmar, har publicerat forskning (bl.a. i Nature) som visar att det här är inte bara teori, utan går även att visa experimentellt att det fungerar.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".