Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Stormen Gudrun - Tillbaka till Järanäs vägskäl
Ons 07 jan 2015 kl 11:03
Den 8 januari svepte stormen Gudrun in över Sverige, den största naturkatastrof som drabbat Sverige i modern tid. Efter tio år återvänder nu Tendens Ola Hemström till en av de stormdrabbade platser han... besökte för tio år sen, Järanäs vägskäl utanför Unnaryd, på gränsen mellan Halland och Kronobergs län.

Området kring Unnaryd blev hårt drabbat av stormen. Den gamla granskogen som kantade vägen var på morgonen efter stormen försvunnen. I dess ställe låg höga virkesbrötar som kantade vägen genom ett nytt landskap. Tio år senare är skogen och röjd och en ny på väg upp. På tioårsdagen av stormen avtäcker den lokala LRF-organistationen en minnessten till Gudruns minne. I programmet möter ni bland annat Johan Karlsson som äger skogen som föll och Mats Helge i hans lövskogshägn där hybridasparna redan hunnit bli stora. Men vad lärde vi oss egentligen av stormen.

- Det blev svårare än vi trodde att tänka om , säger Göte Carlsson i Järanäs.

Detta är det andra av två program i serien Stormen Gudrun,  tio år senare.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade? (REPRIS)

Hög på lustgas Tis 12 dec kl 11:04(31 min)

Lustgas är idag ett trendigt berusningsmedel bland unga i Sverige. I färgglada ballonger säljs gasen på rejv, klubbar och barer. I Finland har försäljningen förbjudits, men i Sverige är det lagligt.

Jag vill festa i det fria Mån 11 dec kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".