Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ständig gallring fällde skogen
Ons 07 jan 2015 kl 12:10
Ett mer anpassat skogsbruk hade mildrat effekterna av den stora stormfällningen som drabbade skogsägarna i sydvästra Sverige när stormen Gudrun slog till i januari 2005.

Natten mellan den 8 och 9 januari 2005 fällde Gudrun lika mycket skog som skogsindustrin förbrukar under ett helt ett år.

Bara några veckor före stormen varnade skogsentreprenörerna Anders Eriksson och Johannes Eriksson för att gallringar med stora maskiner gör skogen alltför känslig för hård vind.

– Man sköter och gallrar skogen som om det aldrig kunde blåsa i en skog.

Tio år efter stormen Gudrun har vi stämt träff med bröderna Eriksson och de berättar att vägnätet i gallringsskogen som skapas för att gallringsmaskinerna ska kunna köra mellan träden ökar risken för stormfällning.

– Det här problemet är lika stort idag som före Gudrunstormen.

I programmet hör vi också skogsforskaren Martin Ahlström som menar att skogsbruket före Gudrun inte gjort sin hemläxa när det gäller stormanpassat skogsbruk.

– Man kan väl säga att risken att det skulle blåsa ner inte var med i bruket av skogen. Man hade en inriktning mot att producera mycket virke.

I programmet medverkar skogsentreprenörerna Anders Eriksson och Johannes Eriksson, skogsforskarna Urban Nilsson och Martin Ahlström från SLU samt Leif Olofsson, före detta vd på Sydved.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".