Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ljusning i antibiotikafrågan
Fre 09 jan 2015 kl 12:10
I veckan kom nyheten om att ett nytt ämne som kan fungera som antibiotikum har hittats. Infektionsprofessorn Otto Cars, som länge arbetat mot antibiotikaresistens, tycker att både det nya fyndet och den... ökade uppmärksamhet frågan fått det senaste året ökar hoppet i arbetet mot antibiotikaresistens under 2015.

– Det är ingen tvekan om hur kunskapen och förståelsen för hur akut det här problemet är börjar bli mycket bättre, konstaterar Otto Cars som länge varit verksam i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier i Sverige och internationellt.

Han kan se tillbaka på ett 2014 då Världshälsoorganisationen kom med sin första globala rapport om antibiotikaresistens, och beslutade att utveckla ett globalt övervakningsprogram.

Den nya substans som forskare beskriver i denna veckas nummer av tidskriften Nature, tycker han verkar lovande. Men han ställer ännu större förhoppning till själva sättet att hitta ämnet.

– De kemiska metoder man i tjugo års tid försökt använda har inte levererat något nytt antibiotikum. Det är intressant att se att man nu går tillbaka och letar i naturen efter mikroorganismer som producerar antibiotika. Och nu tittar man till och med på bakterier som inte går att odla på vanligt sätt i laboratorium, konstaterar han.

I programmet medverkar Otto Cars, professor infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".