Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ekologipionjären och växtpsykologen Strindberg
Tis 10 apr 2012 kl 12:10
I år är det hundra år sedan August Strindberg dog. Strindberg är känd som en av Sveriges mest betydelsefulla författare och dramatiker, men visste du att Strindberg ägnade stora delar av sitt liv åt naturvetenskaplig... forskning?

“Skönlitteraturen äcklar mig och jag går så småningom öfver till vetenskap” skriver Strindberg till en vän i slutet av 1880-talet. Under nästkommande tio år ägnar Strindberg stora delar av sitt yrkesliv åt att försöka revolutionera dåtidens naturvetenskap. Strindberg lockas av alkemins tanke att allt finns i allt och att olika ämnen kan omvandlas och skapas på nytt.

Efter att främst ha ägnat sig åt kemiska experiment går Strindberg sedan över till att studera mineraler, växter och djur i Paris botaniska trädgård Jardin des Plantes, som enligt Strindberg är ”ett mikrokosmos av skapelsen”.

I det här andra programmet om Strindberg som naturvetare, så får vi höra en något annorlunda, och mer positiv bild av naturvetaren Strindberg. Vi lägger guldmakeriet åt sidan, för att behandla naturfilosofen och botanikern Strindberg som troligen var en av den moderna ekologins pionjärer.

MEDVERKANDE:
Elena Balzamo, översättare och litteraturhistoriker specialiserad på August Strindberg, hedersdoktor vid Umeå universitet och ledamot i Kungliga Vitterhetsakademien.
Sylvain Briens, professor i litteraturhistoria vid Sorbonne Universitet har forskat på Strindberg som naturvetare, precis översatt jardin des Plantes till franska, menar att Strindberg förtjänar en plats i vetenskapshistorien som en av de tidigaste ekologerna.
Kåre Bremer, professor i botanik och rektor vid Stockholms universitet.
Tobias Dahlkvist, docent i idéhistoria vid Stockholms universitet.

Musiken i programmet var bland annat delar av Forskarlens sång som Strindberg skrivit texten till.

Här en länk till första programmet om naturvetaren Strindberg:

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".