Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
#IamScience berättar om forskarens krokiga bana
Lör 07 apr 2012 kl 11:40
Hur blir man forskare om man har hoppat av gymnasiet två gånger? Haft drömmar om att bli rockstjärna eller kämpat med drogproblem? Vetandets världs helgspecial på påskafton handlar om de krokiga och otraditionella... vägar in i vetenskapen som många forskare har tagit. Livshistorier som går tvärt emot den gängse bilden av vilka det är som sysslar med vetenskap.

Den amerikanske marinbiologen Kevin Zelnio drog igång #IamScience på twitter och bloggar som ett försök att bredda bilden av forskaren, och visa att man kan syssla med vetenskap även om man har en brokig livshistoria. Ett #prataomdet för forskare.

Vi träffar biologen Johan Alhgren som hoppade av gymnasiet för att kunna åka skateboard och som jobbade som diskare under sex år.  Nu är han doktorand vid Lunds Universitet. Ulla Ekström von Essen upptäckte musiken under gymnasiet, och jobbade som musiker under många år. Men hon kände en längtan efter att läsa historia. Idag är hon docent i Idé- och lärdomshistoria vid Södertörns högskola.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".