Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Unga canceröverlevare om sex och fertilitet
Mån 12 jan 2015 kl 12:10
Varje år insjuknar ungefär 300 barn i cancer i Sverige. Numera överlever de allra flesta sjukdomen. Men behandlingen kan sätta sina spår senare i livet.

Jämfört med 1970-talet har cancerbehandlingen blivit så mycket bättre. I dag överlever närmare 80 procent av barnen. Då var förhållandet det omvända, bara 20 procent av barnen överlevde. Men behandlingen kan ha sena effekter.

En forskargrupp vid Karolinska institutet i Stockholm har nu undersökt hur ungdomar som har haft cancer tänker och resonerar om sådant som är speciellt viktigt i unga år. Det kan handla om sex, skaffa barn och hur de hanterar frågan om eventuell infertilitet.

133 ungdomar mellan 16 och 25 år runt om i landet delades in i olika grupper och chattade med varandra över nätet, och forskarna följde vad som skrevs.

I programmet medverkar sjuksköterskan och forskaren Anna Jervaeus och forskningsledaren Lena Wettergren, Karolinska institutet. I programmet medverkar också Sofi, som hade cancer som barn.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".