Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Unga canceröverlevare om sex och fertilitet
Mån 12 jan 2015 kl 12:10
Varje år insjuknar ungefär 300 barn i cancer i Sverige. Numera överlever de allra flesta sjukdomen. Men behandlingen kan sätta sina spår senare i livet.

Jämfört med 1970-talet har cancerbehandlingen blivit så mycket bättre. I dag överlever närmare 80 procent av barnen. Då var förhållandet det omvända, bara 20 procent av barnen överlevde. Men behandlingen kan ha sena effekter.

En forskargrupp vid Karolinska institutet i Stockholm har nu undersökt hur ungdomar som har haft cancer tänker och resonerar om sådant som är speciellt viktigt i unga år. Det kan handla om sex, skaffa barn och hur de hanterar frågan om eventuell infertilitet.

133 ungdomar mellan 16 och 25 år runt om i landet delades in i olika grupper och chattade med varandra över nätet, och forskarna följde vad som skrevs.

I programmet medverkar sjuksköterskan och forskaren Anna Jervaeus och forskningsledaren Lena Wettergren, Karolinska institutet. I programmet medverkar också Sofi, som hade cancer som barn.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".