Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Sändes måndag 12 januari 2015 kl 12.10

Unga canceröverlevare om sex och fertilitet

Jämfört med 1970-talet har cancerbehandlingen blivit så mycket bättre. I dag överlever närmare 80 procent av barnen. Då var förhållandet det omvända, bara 20 procent av barnen överlevde. Men behandlingen kan ha sena effekter.

En forskargrupp vid Karolinska institutet i Stockholm har nu undersökt hur ungdomar som har haft cancer tänker och resonerar om sådant som är speciellt viktigt i unga år. Det kan handla om sex, skaffa barn och hur de hanterar frågan om eventuell infertilitet.

133 ungdomar mellan 16 och 25 år runt om i landet delades in i olika grupper och chattade med varandra över nätet, och forskarna följde vad som skrevs.

I programmet medverkar sjuksköterskan och forskaren Anna Jervaeus och forskningsledaren Lena Wettergren, Karolinska institutet. I programmet medverkar också Sofi, som hade cancer som barn.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".