Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Hålla käft eller säga ifrån?
Tis 13 jan 2015 kl 11:03
- Jag kan till och med lägga mig i helt främmande människors samtal. För Fanna Ndow Norrby är det oftast självklart att säga vad hon tycker, men andra är hellre tysta än säger ifrån. Vad händer med våra... sociala liv när det politiska tar allt större plats i vår vardag?

– På tunnelbanan till exempel när folk klagar på tiggare kan jag inte låta bli att säga att jag verkligen inte håller med, säger Fanna Ndow Norrby.

Diskussioner blossar upp på fikaraster, släktträffar och fester. Vi har blivit mer öppna med var vi står och på sociala medier kan vi se vilka av våra klasskompisar som demonstrerar mot rasism och vilka som vill sänka skatterna. Men vad innebär det här för våra liv? Tar bort barndomskompisen vi har blockat på Facebook också från inbjudningslistan till festen? 

Att det politiska har blivit personligt har gett fler möjlighet att göra sina röster hörda men det är inte alla som gynnas av det, säger sociolog Adrienne Sörbom. För den som tycker annorlunda än majoriteten eller inte är så bra på att argumentera kan det tvärtom ha lett till en ökad osäkerhet. Adrienne Sörbom ser tydliga vinnare och förlorare när vi alla har blivit våra egna opinionsbildare.  

Programmet är gjort av Micha Arlt.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Kl 11:04(31 min)
Tendens – kortdokumentärer
Igår kl 11:04(31 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 21 aug kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".