Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hundar i barnens tjänst
Tis 13 jan 2015 kl 12:10
Kan en hund lära barn att läsa? Eller få smärtan hos sjuka barn att kännas mindre påtaglig? I dagens Vetandets värld möter vi hundarna som arbetar för barnens bästa, och forskarna som söker svaret.

Tidigare forskning har visat att närkontakt med djur får oss att koppla av, att känna oss trygga och tillfreds. Det beror på att produktionen av kroppens lugn-och-ro-hormon, oxytocinet, slås på när vi exempelvis klappar en hund.

Men gör detta att vi kan använda vår bästa vän, hunden, som ett verktyg för att må bättre? Eller få oss att ta in information mer effektivt? Hur går det i så fall till, och hur kan man bevisa det vetenskapligt?

Vi möter forskaren Helene Ehriander som driver ett projekt där man med hjälp av en hund vill lära barn med läs- och skrivsvårigheter att läsa, och överläkaren Ann Edner som precis nu startar ett forskningsprojekt för att undersöka vilka effekter en vårdhund kan ha på sjuka barns välmående.

I programmet medverkar Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap Linnéuniversitetet, Eva Zäther Löfgren, kultur- och bibliotekschef i Åstorps kommun samt Ann Edner, överläkare Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".