Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Alan Turing ville bygga en hjärna
Fre 16 jan 2015 kl 12:10
Ett förgiftat äpple låg bredvid Alan Turing när han hittades död i sin säng, bara 41 år gammal. Då hade han hunnit lägga grunden för moderna datorer med sin universalmaskin och förkortat andra världskriget... genom att knäcka tyskarnas koder.

”Jag bygger en hjärna.” skrev Alan Turing i ett brev till en vän medan han arbetade med en av de första datorerna som kunde följa datorprogram. Från början var hans universalmaskin bara ett teoretiskt experiment, ett sätt att komma runt ett knivigt matematiskt problem. Men idén om att en maskin kunde följa olika instruktioner, eller program, ledde till utvecklingen från räknemaskiner till datorer.

Under andra världskriget spelade han en fundamental roll i att knäcka de kodade meddelanden som tyskarna skickade med hjälp av Enigma-maskinen. Det var ett arbete som enligt Winston Churchill var avgörande för att de allierade skulle vinna kriget. Men Alan Turing fick aldrig något stort erkännande för sina insatser, delvis eftersom han var öppet homosexuell under en tid då det fortfarande var olagligt.

Medverkande: Thore Husfeldt, professor i datavetenskap vid Lunds Universitet.

Programmet sändes första gången den 4 december 2012.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".