Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
The Imitation Game, Anita Ekberg och Tromsö filmfestival
Fre 16 jan 2015 kl 14:03
Kino är tillbaka efter jullovet med en oöppnad present. I vårens första sändning medverkar Sherlock-stjärnan Benedict Cumberbatch. Karin Svensson fick en exklusiv intervju med det problemlösande geniet... med vissa sociala problem. Men den här gången i rollen som matematikprofessorn Alan Turing.

Man skulle kunna säga att Benedict Cumberbatch hamnat i ett fack när han nu går från den överintelligente Sherlock till matematikgeniet Alan Turing. Mannen som sannolikt bidrog till att förkorta Andra världskriget med flera år genom att lösa gåtan med tyskarnas krypterade krigskorrespondens.

The Imitation Game bygger på verkliga händelser och en livshistoria som länge var okänd. Krigshjälten Alan Turing dömdes ett tiotal år efter kriget för osedlighet på grund av sitt homosexuella leverne och tog senare sitt liv. Norske Morten Tyldum står för regin och författaren Graham Moore, som själv skrivit en roman baserad på Sherlock-figuren, har skrivit manus.

Vi har också besökt Tromsö internationella filmfestival där den samiska kortfilmen fått ett genombrott detta år, filmerna tar i tidigare förbjudna ämnen som depressioner och sexualitet.

Och så gör Fredrik Wadström ett porträtt av Anita Ekberg och beskriver bakgrunden till hennes medverkan i Frederico Fellinis världsberömda film La Dolce Vita. Ingen inblandad hade en aning om filmens mytologiska potential och förbli Anita Ekbergs höjdpunkt i karriären, oavsett hur många filmer hon gjorde efteråt. Anita Ekberg gick bort i veckan, 83 år gammal. 

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino
Fre 06 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)
Kino
Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)
Kino
Fre 27 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".