Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Karelsk, ukrainsk och ungersk folkmusik från Euroradio Folk Festival + Mats/Morgan Band
Tis 20 jan 2015 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Rysk-karelska Sattuma, ett par sånger med ukrainska Folknery samt svängig dansmusik och hjärtskärande sånger med ungerska Buda Folk Band. Sist den progressiva jazzrockens stjärnpar Mats Öberg och Morgan... Ågren med band.

Sattuma består av sex familjemedlemmar från Petrozavodsk i ryska Karelen. Gruppen bildades 2003 och har gjort otaliga resor till traditionsbärare i Karelen och i Finland för att förnya sin repertoar av karelsk musik.

Folknery kallar sig ett ”free-folk”-band och bildades 2009. Medlemmarna är resande musiker som cyklar runt både i sitt hemland och ute i världen för att samla folksånger. Bandet ”återföder” sedan materialet och lägger till sitt eget sound – eller som någon kanske skulle säga, ”fördärvar” sångerna. Under Euroradio Folkfestival i Rättvik sjöng Folknery bland annat om konflikten med Ryssland till försvar för sin nationella ukrainska frihet. Protestsånger i gammal god stil, alltså.

Buda Folk Band är fem unga musiker från Budapest som bokstavligen föddes in i folkmusiken eftersom deras föräldrar och lärare hör till den generation som satte igång danshusrörelsen Táncház i mitten av sjuttiotalet. Och med Buda Folk Band lever arvet av 70-talet kvar, kärleken till den ungerska folkmusikens energirika och täta klangvärld men också till finstämda sånger som sjungs av Gabriela Tinter. Ungersk folkmusik för urbana öron.  

1. Sattuma (Ryssland).

2. Buda Folk Band (Ungern). Från Euroradio folk festival i Rättvik.

3. Mats och Morgan Band: Morgan Ågren, trummor, Mats Öberg, klaviatur, munspel, Gustaf Hielm, bas och Stefan Jernståhl, gitarr. Konsert 22/11 2014, Jazzklubb Fasching, Stockholm.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.53
    Mats Öberg klaviatur, Munspel, Röst Morgan Ågren trummor Gustaf Hielm ebas Stefan Jernståhl klaviatur, Gitarr - Schack Tati
    Kompositör: Mats Öberg, Morgan Ågren
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 19:03(117 min)
P2 Live
Tis 15 aug kl 20:30(90 min)
P2 Live
Tis 15 aug kl 19:03(87 min)
P2 Live
Mån 14 aug kl 19:03(117 min)
P2 Live
Lör 12 aug kl 21:30(30 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".