Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
"Blå energi" nära genombrott
Mån 19 jan 2015 kl 12:10
Havets vindar, vågor och tidvatten skulle kunna stå för majoriteten av EU:s elproduktion. Nu vill allt fler utnyttja potentialen - inte minst inom tidvattenkraft, där Storbritannien just nu storsatsar...

I sommar börjar världens första tidvattenlagun byggas mellan Wales och England - ett unikt kraftverk som ska försörja över 150 000 brittiska hushåll med el. Samtidigt, i Pentlandsundet utanför norra Skottland, påbörjas arbetet på havsbottnen i vad som är världens största satsning på tidvattenströmkraft.

Vetandets Värld har gjort en djupdykning i "blå energi" - och konstaterar att satsningarna på havsbaserade kraftslag ökar dramatiskt. I Bryssel besöker vi Remi Gruet, policychef för Ocean Energy Europe - som rent av räknar med att motsvarande 66 miljoner hushåll får sin el från havet till 2050.

Men vi träffar också Judith Wolf, professor i marin modellering och föreståndare för National Oceanography Center i Liverpool, Storbritannien. Hon berättar om hur okunskapen om maskinernas effekter på de marina ekosystemen oroar forskare.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".