Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Havsbaserad vindkraft på frammarsch
Tis 20 jan 2015 kl 12:10
Ingenstans i världen satsas så mycket på havsbaserad vind som i Europa. På fem år har kapaciteten fyrfaldigats. Men utvecklingen är inte problemfri - bland annat oroar effekterna på fågellivet.

Den havsbaserade vindkraften har tagit Europa med storm de senaste åren. Nio av tio havsbaserade vindkraftverk finns i våra europeiska hav - och majoriteten av dem i Nordsjön, framför allt runt Storbritannien.

Utvecklingen märks tydligt av i den lilla engelska fiskeorten Ramsgate, där servicebåtar har blivit vanligare än fiskebåtar. Strax utanför hamnen finns nämligen två av världens tio största havsbaserade vindkraftsparker.

Kapten John Gilson tar med Vetandets Värld på sin charterbåt ut i det stormiga havet för att besöka en av vindkraftsparkerna, Thanet Offshore Windfarm - som blir utgångspunkten för vår resa genom den havsbaserade vindkraftens värld.

På vägen träffar vi serviceledaren Stephen Watkins, som berättar om varför havsbaserad vind är så mycket bättre än landbaserad. Men vi får också höra professor Judith Wolf vid brittiska National Oceanography Center berätta om de stora problem som den havsbaserade vindkraften fortfarande brottas med, bland annat när det gäller risken att fåglar flyger in i de allt större turbinerna.

I programmet medverkar Judith Wolf, professor i marin modellering National Oceanography Center i Storbritannien, John Gilson, kapten och Stephen Watkins, serviceledare på Thanet Offshore Windfarm,

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".