Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Begrav mig stående av Isabel Fonseca
Ons 21 jan 2015 kl 13:20
"Begrav mig stående, hela mitt liv har jag legat på knä", så säger en av de många romska aktivister Isabel Fonseca träffade under sina resor i Östra Europa i början av 90-talet. Resultatet blev en bok... om den stora minoritetsgruppen romerna, om deras levnadsförhållanden och historia. De som nu befolkar många trottoarer i Sverige.

Isabel Fonseca reste runt i Östra Europa i början av 1990-talet för att ta tempen på de nya demokratierna. Hon bestämde sig tidigt för att undersöka hur minoriteterna och i det här fallet romerna behandlades. Hon förstod inte varför de var så förtryckta.

Boken blev ett oroande samtidsdokument. Om ett förtryck som pågått under många sekel. Där fördomarna är djupt rotade och grundade i okunskap.

Karine Mannerfelt har läst om Isabel Fonsecas bok och tagit fram en intervju hon gjorde med Fonseca för många år sedan. Karine Mannerfelt  rekommenderar också en site där man kan få svar på många av de vanligaste frågorna om romerna.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
Klassikern
Lör 16 sep kl 20:50(9:55 min)
Klassikern
Fre 15 sep kl 08:00(9:32 min)
Klassikern
Lör 09 sep kl 20:50(9:55 min)
Klassikern
Fre 01 sep kl 08:00(9:53 min)
Klassikern
Lör 26 aug kl 20:50(9:55 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".