Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Ett avsnitt från Nordegren & Epstein i P1
Valkyrian på femhundrakronorssedeln, fokus på spiralen och tillbakablick på integrationsserien.
Ons 21 jan 2015 kl 15:04
Var det rätt att avbilda Birgit Nilsson ur Valkyrian på de nya femhundrakronorssedlarna? Vad sade under våra integrationsmåndagar? Funkar spiral för alla kvinnor?

Under vintern har Nordegren och Epstein tagit upp frågan om integrationen. Alla riksdagspartier har varit här och resonerat om hur integration bäst ska skapas, hur alla människor i Sverige ska kunna vara fria och leva ett bra liv. Idag kommer ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach hit. Han har lyssnat på alla intervjuerna och ger sin syn på vad som sades.

I höst kommer de nya sedlarna. Den som har valören 500 kronor kommer att ha motivet Birgit Nilsson, Sveriges stora sopran. Bilderna på sedeln föreställer henne i rollen som Brünnhilde i operan Valkyrian som är andra delen i operacykeln Nibelungens ring. Kompositören var Richard Wagner, och det är där dagens fråga föds. Operasångerska Malena Ernman uttrycker i Svd och på sociala medier att Nilsson borde fått en värdigare bild än ur en scen från en Wagneropera, trots att Nilsson är mest känd just för sin insats där. Wagner var nämligen antisemit och hans judehat och idéer om nationalismen sägs vara en stor inspiration för nazisterna under 1900-talet. Men frågan är komplicerad - kunde man ha valt en annan bild trots allt? Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är med och funderar kring frågan. Peter Egardt, som satt i juryn på Riksbanken berättar hur de tänkte inför valet.

Spiralen som preventivmedel är i ropet igen. Louise har några frågor i ämnet. Lotta Gyllenram Hallberg, barnmorska, svarar på frågorna. Är spiralen ett lämpligt alternativ för de flesta kvinnor eller behöver man tänka om ifall i vissa fall?

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Nordegren & Epstein i P1
Nordegren & Epstein i P1
Igår kl 15:04(40 min)
Nordegren & Epstein i P1
Mån 18 sep kl 15:04(40 min)
Nordegren & Epstein i P1
Tor 14 sep kl 15:04(40 min)
Nordegren & Epstein i P1
Ons 13 sep kl 15:04(40 min)
Nordegren & Epstein i P1
Tis 12 sep kl 15:04(40 min)
Upptäck avsnitt från programmet Nordegren & Epstein i P1
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".