Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Hittebarnet från Drottningholm
Tor 22 jan 2015 kl 13:35
August Theodor, statarson i Ulvsunda, förlorade som sexåring sin mamma och pappa inom loppet av några månader. Historikern Anna Götlind har intresserat sig för hans fall, och hur en föräldralös pojke klarade... sig i Sverige på 1860-talet.

– Inom August Theodors släkt har det alltid hetat att han var ett hittebarn från Drottningholm, och det väckte förstås mitt intresse, säger historieprofessorn Anna Götlind.

Och att sanningen var en helt annan spelar mindre roll, eftersom August Theodors historia, berättad från torp och smedjor på Mälaröarna, också är berättelsen om Sveriges och Stockholms förvandling från bondesamhälle till modern industrination.

Dessutom uppmärksammas den aktuella boken ”365 dagar” som för första gången tar ett helhetsgrepp om dagboksskrivandets historia.

– Ingen annanstans kommer man historien så nära som när man läser dagböcker från äldre tider, säger Anders Bergman, en av författarna till boken.

Programledare är Tobias Svanelid.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Vetenskapsradion Historia
Vetenskapsradion Historia
Lör 19 aug kl 18:15(45 min)
Vetenskapsradion Historia
Lör 12 aug kl 18:15(45 min)
Vetenskapsradion Historia
Lör 05 aug kl 18:15(45 min)
Vetenskapsradion Historia
Lör 29 jul kl 18:15(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".