Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90.
Ett avsnitt från Karlavagnen
Mjuka pojkar, hårda män
Ons 28 jan 2015 kl 21:40
I Karlavagnen onsdag är du välkommen att prata mansroller med Johanna Linder i Jönköping. Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller... på vår Facebooksida.

Pojkar gråter inte. Pojkar leker inte med tjejgrejer. Pojkar har inte rosa kläder.
Så är det fortfarande i ett av världens mest jämställda länder. Men vad gör detta med våra pojkar? Forskning visar att alla föreställningar om hur pojkar ska vara kan leda till att de blir tuffa och hårda - och våldsamma! Hur uppfostrar du din son? Vilken man vill du att han ska bli?

Enligt undersökningen som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor gjort, löper de killar som är negativa till jämställdhet, och dessutom har stereotypa föreställningar om könsroller, tre gånger så stor risk att begå våldsamma eller kränkande handlingar.

Filmen Turist där Johannes Bah Kuhnke spelar Tomas, vars manliga roll är i svår kris, tog hem hela sex guldbaggar i veckan. Krisar du också eller är du nöjd med hur du är som man? Eller har du hittat ett nytt sätt att vara man på? Och vilken är mansrollen 2.0?

Ring till Johanna Linder i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

 

Kommentarer här på hemsidan ska vara kopplade till artikeln. Inlägg som inte håller sig till ämnet riskerar att tas bort. Allmänna synpunkter eller frågor hänvisar vi till Lyssnarservice. Kommentarerna bör utmärkas av respekt för andra och hålla en god ton.
Läs också Sveriges Radios regler gällande kommentering.

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.42
  Kelly Clarkson - Heartbeat Song
  Kompositör: Jason Evigan/Kara Dioguardi/Audra Mae
  Bolag: Sony Music
 • 22.14
  Marvin Gaye & Kim Weston - It Takes Two
 • 22.21
  Danny Saucedo - All You Need Is A Spark
  Kompositör: Danny Saucedo
  Bolag: Sony Music
 • 22.38
  The Doobie Brothers - Long Train Runnin'
  Album: The Captain And Me
  Kompositör: Tom Johnston
  Bolag: Warner bros
 • 23.09
  No Doubt - It's My Life
  Bolag: INTERSCOPE
 • 23.13
  David Shutrick - Mer Av Dig
  Kompositör: David Shutrick/Tomas Andersson Wij
 • 23.37
  Tove Lo - Habits (Stay High)
  Album: Queen Of The Clouds
  Kompositör: TOVE LO/Jakob Jerlström/Ludvig Söderberg
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Karlavagnen
Hur fixar du värme i höstrusket? Fre 17 nov kl 21:40(140 min)

Det börjar bli mörkt, det blåser kalla vindar och många av oss känner sig frusna. Hur gör du för att hålla värmen i kärlekslivet? För att hålla liv i livet?

Att aldrig ge upp Tor 16 nov kl 21:40(140 min)

Trots attack efter attack från italienarna gav sig aldrig Sverige. Och efter 90 minuters pärs kunde de kvittera ut biljetten till fotbolls-VM. När satsade du allt och fortsatte, trots hinder och...

Löftet jag fick äta upp! Ons 15 nov kl 21:40(140 min)

I måndags blev Sverige bragdartat klara för VM i fotboll. Då rakade lagkamraterna av kapten Andreas Granqvist håret, eftersom han hade lovat att de fick göra det om laget tog sig till VM.

Tio månader kvar till valet Tis 14 nov kl 21:40(140 min)

Den 9 september nästa år är det dags att rösta igen. Vilken fråga är viktigast för dig? Vad önskar du att politikerna ska göra för att ditt liv ska bli bättre?

Tack Sverige! Mån 13 nov kl 21:40(140 min)

Av Sveriges tio miljoner invånare är ungefär var sjätte från ett annat land. Är du en av dem? Och vad har Sverige gett dig som du är tacksam över?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".