Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Klotter för miljoner
Mån 26 jan 2015 kl 11:03
Nolltoleransen mot illegal graffiti och klotter har tvingat målarna ut på nätet där nu en stor filmproduktion med tågmålningar och snabba flyktscener växt fram. Scener som kostar miljoner i saneringskostnader... och arbete för de som städar upp, de saneringsarbetare du möter i dagens Tendens.

Kampen för att snabbt hinna få bort klottret och den illegala graffitin i offentliga miljöer har skapat en klottersaneringsindustri som omsätter miljoner bara i Stockholmsregionen.

I tågmålarfilmen Wolume 2 tar sig åtta medlemmar av the WOL crew in till ett parkerat tunnebanetåg på en perrong i Stockholm och målar det med sprayfärg medan en medlem filmar det som händer, en film som fram till nu fått mer än 50 000 klick bara på Youtube.

Att sanera en av de många tågsidor som målas i filmen kostar runt 150 000 kronor säger MTR, det bolag som ansvarar för trafiken och är ålagda av Stockholms lokaltrafik att åtgärda klotter inom 24 timmar. I dagens Tendens möter ni de som varje dag jobbar med att sanera den offentliga miljön. En kapprustning med målarna som ständigt letar efter nya sätt att får sina målningar och signaturer att fästa bättre på underlaget och bli svårare att få bort.
- De stora målningarna har blivit färre men det småskaliga klottret med tags (namnsignaturer) har blivit desto svårare att ta bort, säger en av de 45 personer som dagligen jobbar inom tunnelbanenätet för att hålla klottret borta.
- Man använder numera mer ristningar och även syra för att etsa på både glas och stålytor.

Programmet är gjort av Ola Hemström.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 02 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 01 aug kl 11:03(28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".