Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Sluta grogga börja jogga! Upploppet är en livsstilsserie av producenterna Anna Åkerlund...
Ett avsnitt från Upploppet
Maraton på CV:t - om den nya golfen och om hemlösa som springer för att få ordning på livet
Tor 29 jan 2015 kl 10:35
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Från 11 augusti 2012. Den här veckan handlar Upploppet i P1 om karriärslöparna. Om de som springer för att prestera bättre på jobbet och om de som springer för att överleva.

 I New York används löpning som rehabilitering för hemlösa. Klockan halv sex måndagar, onsdagar och fredagar varje vecka springer Manhattankarriärister och hemlösa sida vid sida. Sofia Hedström springer med en grupp löpare från härbärget Bowery Mission i New York som springer för att öka sina chanser att få jobb. Löpningen har lärt mig allt om livet, idag har jag mål och drömmar, säger Albert som sprungit med löpargruppen i två månader.  

Back on My Feet finns i nio amerikanska städer och över 400 hemlösa har fått jobb tack vare organisationen. Anne Mahlum som 2007 startade Back on My Feet berättar om hur hon sett löpningen dramatiskt förändrar människor bild av sig själva. Jag brukade umgås med knarklangare och partymänniskor. Nu träffar jag människor som har jobb och mål, säger Lafaye som tack vare programmet kunnat påbörja en kurs för att bli byggarbetare. 

För tre år sedan när Krister Hansen var delägare på Linklaters - en av Sveriges mest framgångsrika advokatbyråer - fick han idén att byrån skulle kunna locka till sig kunder med hjälp av löpning. Krister var själv över 40 år, besatt av att springa och trött på att ta med kunder ut på krogen. Byrån anlitade två tränare, hörde av sig till sina klienter och erbjöd dem professionell löpträning på lunchen. Anna Åkerlund har träffat Krister Hansen och pratat om hur löpningen blev den nya golfen. 
Upploppet har också träffat chefsrekryteraren Mikael Berglund som i snart trettio år jobbat med att hitta chefer. Enligt honom har det blivit allt viktigare att lyfta fram sina fysiska prestationer på sitt cv och ett prestigelopp, som ett maraton, är nästan ett måste för dagens chefer. 

Aldrig förr har så många sprungit och anmält sig till löpartävlingar. År 2000 sprang 34.000 Göteborgsvarvet. Tio år senare hade siffran mer än fördubblats. Löparboomen har än en gång drabbat Sverige, men det är en ny typ av löpare som snörar på sig springskorna. Vilka är de nya löparna och varför springer dem? Den demokratiska aktiviteten har fått oväntat genomslag och löpningen präglar idag såväl populärkulturen som samhället. Upploppet - de nya löparna  berättar springhistorierna som skaver och känns. En serie om drogberoende, löparklänningar, kärleksmöten, elitism och festivalgemenskap.

Upploppet är en sommarserie av producenterna Anna Åkerlund från Stil P1 och Sofia Hedström från Svenska Dagbladet. Båda födda mitt under den förra löparboomen och tillsammans förklarar dom vad som skiljer 70-talets joggare från 2010-talets löpare. Anna Åkerlund började springa för tre år sen och ser sig själv som en av dem nya löparna och Sofia Hedström har sex maratons på sitt CV, däribland prestigemaratonet i Boston.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Upploppet
Upploppet
Lör 17 aug 2013 kl 09:35(24 min)
Upploppet
Lör 10 aug 2013 kl 09:35(24 min)
Upploppet
Lör 03 aug 2013 kl 09:35(25 min)
Upploppet
Lör 27 jul 2013 kl 09:35(24 min)
Upploppet
Lör 18 aug 2012 kl 19:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".