Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Kroppen är mitt arbetsverktyg
Mån 02 feb 2015 kl 11:03
Hur blir din ålderdom när du haft ett så fysiskt ansträngande jobb att kroppen är utsliten och du inte orkar jobba till 65 årsdagen? Hur blir din hälsa och hur drabbas din ekonomi?

Medellivslängden har ökat och vi är friskare nu än tidigare och när vi är friskare och lever längre förväntas vi också arbeta längre för annars blir det en obalans där allt färre måste försörja allt fler.

Pensionsutredningen föreslår en höjd pensionsålder vilket betyder att många måste jobba längre för att klara sig ekonomiskt som pensionär.

De är inom arbetaryrken som flest människor inte orkar arbeta till sin 65-års dag medan de som gärna jobbar längre är personer inom tjänstemannayrken.

- Om pensionsåldersutredningens förslag går igenom kommer skillnaderna mellan de som kan jobba länge och de som inte kan det att öka och då ökar också den ekonomiska skillnaden, säger Roland Kardefors, professor vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Alla yrkesgrupper har inte samma förutsättningar att jobba länge. Har man ett fysiskt tungt jobb kan det vara svårt att ens orka till 65-årsdagen, kroppen är helt enkelt slut.

- Att höja pensionsåldern för alla urholkar sytemet och delar upp oss i vi och dom, dom som har råd och ork att göra saker och vi som får sitta hemma med värk och låga pensioner, säger Jan Lövgren som arbetar som skogsarbetare i Ammarnäs.

- Min kropp har varit mitt verktyg i alla år och nu när jag snart är 65 känns det i lederna, ryggen, händerna och i hela mig, säger Lars-Erik Hansson, fordonsmekaniker i Umeå.

Isabell Rölvåg har precis börjat arbeta som fordonsmekaniker i Umeå men tror inte att hon kommer orka med verkstadsarbetet till hon fyller 65 år.

- Jag tror inte min kropp kommer att orka till 65 jag känner redan av de tunga lyften i rygg, nacke och axlar, säger hon.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Tis 19 sep kl 11:04(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 18 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 12 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 11 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 06 sep kl 11:04(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".