Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Så kan inristade normer brytas
Mån 02 feb 2015 kl 12:10
Ordet "norm" är nära släkt med ordet "normal". Det som följer normerna är det vi uppfattar som gängse och accepterat - det "normala". Att tänka normkritiskt är alltså att ifrågasätta det som de flesta,... ofta helt oreflekterat, tar för givet.

Normkritiskt tänkande är inte alltid helt lätt, men att se världen med andra ögon kan leda till oväntade och smarta lösningar och uppfinningar.

– Skillnader mellan kvinnor och män skapas hela tiden av marknaden. Är exempelvis förarsätet i en båt gjort för att passa en person som är 1.80 lång, finns föreställningen om en manlig förare inristad i själva båtdesignen. Men det finns inget "naturligt" i hur bilar eller båtar konstrueras, utan det är sammanvävt med kulturella föreställningar kring kön, säger Magdalena McIntyre Petersson, docent i etnologi på Centrum för Konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I många tekniktunga, framgångsrika och gamla branscher, har män styrt både produktutveckling, marknadsföring och försäljning.

– Men får man in också ett kvinnligt perspektiv inkluderas kvinnor utan att män exkluderas. Resultatet blir bättre produkter och bättre service för alla, säger Tatiana Temm, vars företag satsar på mångfaldsdriven lönsamhet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".