Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Har muslimer ingen humor?
Mån 02 feb 2015 kl 13:35
Bilden av muslimer som arga, kränkta och humorlösa har fått unga muslimer i Väst att reagera med humor, och att skämta om varandras etniska bakgrund kan leda till att fördomar om invandrare minskar.

Bilden av muslimer i media är ofta arga unga män som bränner flaggor på gatan. De våldsamma reaktionerna mot de danska Muhammedkarikatyrerna och terrorattacken mot den franska satirtidningen Charles Hebdo har befäst bilden av muslimer som lättkränkta och humorlösa.

Men många unga muslimer i Väst känner inte igen sig i den här bilden och en motreaktion har växt fram, där exempelvis muslimska ungdomsföreningar aktivt använder sig av humor och stå-uppkomik. Pia Karlsson Minganti är etnolog vid Stockholms universitet och i veckans program berättar hon om vilken funktion humor fyller bland dagens unga muslimer och varför det blivit så viktigt att visa att man har humor och kan skratta.

Att humor och skämtande kan leda till att den stereotypa bilden av invandrare minskar visar också en ny studie av sociologen Henriette Frees Esholdt. Hon disputerade nyligen på en avhandling om skämtandet på en multietnisk arbetsplats i Danmark, där ungefär 40 procent av de anställda var första generationens invandrare. Hon såg då att invandrarna ofta skämtade om sig själva och bilden av invandrare.

Det behöver inte betyda, som så ofta hävdas, att de är en underordnad grupp som har anammat en stereotyp bild av sig själva. Tvärtom kan de genom att skämta om de stereotypa fördomarna avdramatisera bilden av invandrare och punktera olika etniska stereotyper.

Programledare är Urban Björstadius.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Vetenskapsradion Forum
Mån 14 aug kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 07 aug kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 31 jul kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 24 jul kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Tis 03 jan kl 14:30(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".