Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Med normkritisk blick för innovation
Tis 03 feb 2015 kl 12:10
Normkritisk innovation handlar om att ifrågasätta det vi tar för givet: Måste det vara så här, eller kan det vara på något annat sätt? Förra året satsade innovationsmyndigheten Vinnova 15 miljoner kronor... på normkritisk innovation.

– Människor, företag och verksamheter kan genom vårt stöd till normkritisk innovation bidra till ökad jämställdhet och jämlikhet. Det behövs i Sverige idag, för vi är lite trötta på att vara så tungt politiskt styrda i den här frågan. Bara att arbeta med jämställdhetsfrågor eller mångfaldsfrågor i sig skapar hinder. Men i det normkritiska förhållningssättet finns en stor potential för innovationer, säger Sophia Ivarsson, ansvarig för programmet "Genus och mångfald för innovation" på innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vi tog fram nya koncept för högteknologiska produkter, där kvinnor, och inte bara män, var med som utvecklare och testpersoner. Resultaten blev både vidareutvecklingar och ny design av produkterna, som kvinnorna väldigt tydligt föredrog, och som männen fortsatte att tycka lika mycket om som förut, säger Klaus Schröder.

Hans företag Design People i danska Århus har i ett samarbetsprojekt på vetenskaplig forskningsgrund tagit fram principer att arbeta efter för företag som vill satsa på jämställd design.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".