Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Minnet av Förintelsen
Tor 05 feb 2015 kl 12:10
Vad händer med vår förståelse av Förintelsen när de sista vittnena går ur tiden? I Historiska Klubben träffas forskare och överlevare för att diskutera minnet av Förintelsen.

För 70 år sedan befriades koncentrationslägerfångarna i Auschwitz – en händelse som varje år uppmärksammas vid Förintelsens minnesdag.

Men vad händer med vår kunskap och djupare förståelse för Förintelsen när de sista vittnena som kan berätta om sina erfarenheter därifrån inte längre finns i livet? Jovan Rajs, som överlevde koncentrationslägren Bergen-Belsen och Theresienstadt, berättar om sina erfarenheter av att vittna inför svenska skolbarn, konstvetaren Tanja Schult berättar om hur konsten och offentliga monument kan hjälpa oss att förstå det obegripliga.

Historieprofessorn Kristian Gerner menar att vår förståelse för Förintelsen kommer att förändras när den blir en ”död” historia, utan kvarvarande vittnen som kan berätta om den.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".