Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musiken möter vetenskapen och annan konst med det genomgående temat dolda mönster i musiken.
Ett avsnitt från Interplay
Den hälsosamma sångfrasen
Lör 07 feb 2015 kl 10:45
Det finns en musikalisk cykel eller fras som påverkar hjärtrytmen på ett hälsosamt sätt, i synnerhet om man sjunger i kör. Det visar forskning av Björn Vickhoff och Rickard Åström vid Sahlgrenska akademien... i Göteborg och som Åström berättar om i den femte delen av Interplay i P1 - dolda mönster i musiken" lördag 7 februari 2015.

Åström och Vickhoff lät en kör med gymnasister sjunga utvalda sånger och såg att gymnasisternas pulser gick upp och ner tillsammans till följd av en cirka 10 sekunder lång in- och utandningscykel, eller en fras då man sjunger under till exempel sju-åtta sekunder och sedan andas in under två-tre sekunder. Det är en fras som kräver sånger som går i ett lugnare tempo, till exempel "Den blomstertid nu kommer ...". Sedan såg forskarna att gymnasisternas pulser varierade på samma sätt och att det var en variation som påverkar hälsotillståndet hos en enskild individ.

Tidigare studier visar att en bra variation för ett normalt vuxet hjärta grovt sett är mellan 10 och 20 slag i minuten. Det påverkar det autonoma nervsystemet på ett bra sätt, i den stunden, säger Rickard Åström.

- Om ditt hjärta klarar av att variera på det här viset är man också mer anpassningsbar för olika situationer, säger Åström.

För att få veta om den här frasen är hälsosam på längre sikt krävs det dock nya studier som fokuserar på just det. För mer info, läs mer via länken nedan.

Musiken i programmet är "Va pensiero" eller "Fångarnas kör" ur Verdis opera "Nebukadnessar" och framförs av Kungliga operans kör under ledning av Sixten Ehrling, i en inspelning från 1996.

Producent och programledare Berit Nygren.

Av upphovsrättsliga skäl är musiken i det nedladdningsbara avsnittet kraftigt förkortad.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.45
    Operakören (Stockholm), Sixten Ehrling, Kungl Hovkapellet (Stockholm) - Nabucodonosor: Akt 3, "Va Pensiero Sull' Ali Dorate"
    Album: The Most Beloved Opera Choruses
    Kompositör: Giuseppe Verdi
    Bolag: CAPRICE
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Interplay
Interplay
Fre 29 jul 2016 kl 20:25(7:34 min)
Interplay
Sön 24 jul 2016 kl 16:35(8:52 min)
Interplay
Fre 15 jul 2016 kl 20:25(9:43 min)
Interplay
Fre 08 jul 2016 kl 20:25(9:41 min)
Interplay
Fre 01 jul 2016 kl 20:25(9:19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".