Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes tisdag 3 februari 2015 kl 18.03

Kristian blåste Karlavagnen i P4 – i fem år: ”Jag tänker fortsätta”

Här kan du lyssna på "Kristians" alla bluffsamtal

Till Karlavagnen i P4 ringer lyssnare in med sina berättelser, ofta om ganska allvarliga ämnen som missbruk och döden. Men ”Kristian” hävdar att han upprepade gånger kommit med i programmet med helt påhittade karaktärer och historier. Han uppskattar själv att det handlar om mellan tio och 15 påhittade samtal. Fram tills nu har han hållit det hemligt. Men mot löfte om anonymitet vill han nu berätta. 

Första gången Kristian var med var den 11 februari 2009, som en 80-årig man vid namn ”Jan” som vill prata om finanskrisen. Det gick så bra att han i samma sändning med en annan telefon är med en gång till – en malmöbo som vill ha censur på internet.

Efter det fortsätter ”Kristian” att sporadiskt ringa programmet säger han. Den 13 juli 2011 bestämmer han sig för att försöka kapa en hel sändning när temat handlar om medberoende. 

– Det hade varit så lätt innan att jag behövde en utmaning. Jag ville se hur många gånger jag kunde vara med. 

Kristian har bullat upp med två telefoner och en hög SIM-kort. Han ringer in och pratar om tablettmissbruk, dataspelsberoende och oro för en fru som hamnat i ett osunt korvmissbruk. Han kapar hela första timmen av sändningen och är med och pratar i 40 minuter i sträck. När det visar sig vara så lätt att komma med orkar han inte fortsätta längre, men säger:

– Jag hade kunnat vara med i tre timmar., och fortsätter:

– Jag har inga moraliska betänkligheter. Hade jag haft det hade jag inte gjort det igen, säger Kristian

Du ska fortsätta ringa?

– Ja. Jag har inga planer på när. Det kommer ske spontant. När middagen är avklarad och jag är lite uttråkad då slår jag på Karlavagnen och ser vad det handlar om den kvällen. Jag kommer ringa igen.

När programledaren Patti Hansén får reda på att han i nästan en timme pratat med påhittade figurer är han inte lika nöjd. 

– Jag är en godtrogen person, vill man lura mig går det väldigt bra. Men jag känner mig kränkt å lyssnarnas vägnar, säger programledaren Patti Hansén. Jag tycker han ska titta sig i spegeln och fundera på varför han gör det.

Programmet fick stor uppmärksamhet i andra medier:

Aftonbladet: Blåste Karlavagnens lyssnare under fem år

Expressen: "Kristian" har busringt Karlavagnen i fem år

TT (i Metro, SvD, DN och landsortstidningar): Blåste "Karlavagnen" – och lyssnarna

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.