Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Del 4/4 - Män om patriarkatet: Rosa medelålders män
Ons 11 feb 2015 kl 11:03
I det fjärde programmet i sommarserien Män om patriarkatet så ringer Mia Blomgren upp några av de vita medelålders männen från medelklassen som hörde av sig till henne efter serien Hatar män kvinnor?

Michael skrev till Mia:

- På frågan om män hatar kvinnor? kan man kanske också fråga sig varför vissa män hatar överhuvudtaget? Min teori om det manliga hatet är att det egentligen är frågan om män som i grund och botten är ledsna eller sorgsna och som i brist på förmågan att uppleva dessa känslor kanaliserar sin frustration via hatet. Många av dessa män hatar för att de, när de var små pojkar, inte fick den stora förmånen att få växa upp med föräldrar hos vilka de fick känna sig sedda och älskade. Jag tror vidare, precis som några av de du intervjuade, att det kanske inte är specifikt kvinnor dessa män hatar. De hatar troligen de flesta människor som de sas kan racka ner på.

Möt de vita medelålders männen Michael, Linus, Björn-Maria, Johan och Björn i det sista programmet i sommar-serien Män om patriarkatet. På frågan vilken hudfärg han har så svarar dock Michael att han är mer rosa än vit.

Detta är en fortsättning på serien Hatar män kvinnor? från 2013 som i sin tur var en uppföljning av temaserierna Vem älskar en feminist? Del 1 och del 2 från 2011 och 2012. Det hela har nu blivit till ett programprojekt med hittills 17 program av Mia Blomgren där hon talar med både kvinnor och män om bland annat feminismen i Sverige idag, våra könsroller, kampen mellan könen och det som kallas för kvinnohat.

Programmet sändes första gången i juni 2014.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 02 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 01 aug kl 11:03(28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".