Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
"Många reagerar på uniformen"
Mån 09 feb 2015 kl 11:03
Mattias och Fredrik arbetar som ordningsvakter. De ser jobbet som ett serviceyrke där de ibland måste ta till våld. Men hur mycket våld får en ordningsvakt egentligen använda? Idag följer Tendens ordningsvakterna... i deras vardag.

Ordningsvakter har blivit en vanlig syn i våra städer. Bland annat i tunnelbanan, på krogar och i köpcentrum. Deras uppdrag är att tillse den allmänna ordningen. Men alla är inte positiva till deras närvaro. Berättelser om ordningsvakters övervåld och maktmissbruk har bidragit till att kritik riktats, både mot deras utbildning och befogenhet att använda våld.

I dagens Tendens tittar vi närmare på ordningsvaktens funktion i samhället och hur andra människor uppfattar deras roll. I seriens första del fokuserar vi på ordningsvakterna själva. Du får följa med ordningsvakterna Mattias och Fredrik under ett arbetspass och vara med i en svettig träningshall där fortbildningen för ordningsvakter pågår.

- Det jag inte har hört i personangrepp är inte värt att höra, säger Fredrik.

Du träffar även Samuel, en före detta ordningsvakt som förlorat sin legitimation när han dömdes för misshandel. Dagens program handlar om den lagliga rätten att använda våld, var gränsen till övervåld går och om ingripanden som enligt ordningsvakter ser värre ut än de är.

I morgon riktar vi blicken mot de människor som blivit utsatta för ordningsvakters våld. Då följer vi med under en rättegång och träffar kritikerna som menar att systemet med ordningsvakter inte fungerar.

Programmet är gjort av Olivia Sandell Billström och Linda Jensen Kidane.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 02 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 01 aug kl 11:03(28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".