Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
"De tror de är poliser"
Tis 10 feb 2015 kl 11:03
- Ordningsvakten hade inte något förstånd, han var helt borta. Han var mest aggressiv när folk uppmanade honom att släppa mig. Det säger Bienvenido Flores som filmade en ordningsvakt i tunnelbanan. Idag... möter Tendens personer som blivit utsatta för ordningsvakternas våld.

I förra programmet i serien "Ordningsvakt - trygghet eller hot?" kunde vi höra ordningsvakterna själva berätta om både allmänheten och deras egen syn på yrket som ordningsvakt. I det här programmet möter vi personer som blivit utsatta för ordningsvakternas våld och som är kritiska till hur systemet med ordningsvakter ser ut idag.

– Vi måste skipa rättvisa, det är det mest väsentliga. Det säger Bienvenido Flores som står tillsammans med Viorica Vaduva vid utgången till Stockholms tingsrätt. Rättegången mot den ordningsvakt som står åtalad för bland annat misshandel har precis avslutats. Det hela började för lite mer än ett år sedan. Bienvenido Flores, som har hjälpt många EU-immigranter i Sverige vid kontakter med myndigheter och sjukhus, skulle hjälpa Viorica till en läkarmottagning. Men när Bienvenido kom till tunnelbanestationen där Viorica brukade sitta och tigga blev både han och Viorica utsatta för ordningsvaktens aggressiva beteende. 

Ordningsvakten hade inte något förstånd, han var helt borta. Han var mest aggressiv när folk uppmanade honom att släppa mig, säger Bienvenido Flores som också filmade en del av händelseförloppet med sin mobilkamera. Viorica Vaduva tror inte det hade blivit någon rättegång om Bienvenido inte hade kommit den där dagen och filmat.   

En annan person som tagit strid i rätten mot en ordningsvakt är Omar Abdullahi.
– Jag kände mig hjälplös väldigt länge, så det som hände var att jag sökte mig till människor som var i samma situation, berättar Omar Abdullahi. Omar är nu ordförande för organisationen Stand Down Sir, en organisation som han startade 2013 efter att han blev misshandlad av en ordningsvakt på en nattklubb i Stockholm.
– Systemet med ordningsvakter fungerar inte idag, menar Omar. 

Ann-Kristin M Nordström, ansvarig för ordningsvaktsfunktionen inom Polismyndigheten i Stockholms län förklara att en ordningsvakts uppdrag är att tillsammans med polismyndigheten tillse den allmänna ordningen på den offentliga platsen och det är polismyndigheten som också utbildar ordningsvakter.

Polisen sitter på dubbla stolar, säger Omar Abdullahi och menar att det är ett problem att polisen både utbildar ordningsvakter och är tillsynsmyndighet för de samma. 

Programmet är gjort av Olivia Sandell Billström och Linda Jensen Kidane.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Igår kl 11:04(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 18 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 12 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 11 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 06 sep kl 11:04(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".