Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Laviner - faran finns i mänskligt beteende
Fre 13 feb 2015 kl 12:10
Nu handlar lavinforskningen allt mer om mänskligt beteende. Det är alltid en stor fara med laviner, men genom att lära sig mer om psykologi kan skid- och skoteråkare minska risken att hamna i en lavin...

De tre vännerna hade gjort hundratals turer i fjällen och kunde mycket om snö och laviner. Ändå utlöste Andrea Mannberg, Maria Hedberg och Stefan Martin en lavin i Kittelfjäll i februari 2014.

– Det är till och med så att just att de är erfarna statistiskt ökar risken för att hamna i en lavin, säger Stefan Mårtensson, lavinforskare vid Luleå tekniska universitet.

Forskningen om laviner handlar, både internationellt och i Sverige, nu allt mindre om snö och i stället allt mer om mänskligt beteende och risktagande. Laviner är ju alltid en fara, men hur stor risk de medför för oss skidåkare beror på hur vi kan hantera risk och riskbedömning, menar forskarna.

Regeringen har också gett i uppdrag till Naturvårdsverket att jobba vidare för ett nationellt lavinprognossystem i Sverige. Som det är nu görs prognoser bara för skidområden, och där tar bland andra pistör Johan af Ekenstam i Hemavan bort riskern, bland annat genom att spränga laviner.

I programmet medverkar offpist-skidåkarna Andrea Mannberg, Maria Hedberg och Martin Stefan samt Stefan Mårtensson, doktorand vid Luleå tekniska universitet och Johan af Ekenstam, pistör.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".