Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Rachel Carson var guru då, men är död i dag
Tis 14 feb 2012 kl 13:45
Vi fortsätter vär långa serie "Guru då - död i dag?" med att ekologekonomen Kenneth Hermele läser om "Tyst vår" - Rachel Carsons berömda bok, som i mycket inspirerade 60- och 70-talets miljörörelser. Det... visar sig att Carson visserligen var helt emot kemiska bekämpningsmedel som DDT, men att hon alls icke hade något emot biologisk krigföring. Hör också författaren Henrik Nilsson om två nya, mexikanska böcker. Den ena talar om för oss vad som händer i hjärnan när du läser. Vi kan redan här avslöja att "den som inte läser romaner har färre möjligheter att förstå världen, de andra och sig själv".

Rachel Carson - amerikansk biolog - blev känd över hela världen när hon 1962 publicerade ”Tyst vår”. Boken ifrågasatte sin samtids flitiga användande av kemiska bekämpningsmedel, och var en huvudorsak till att miljögiftet DDT förbjöds i början av 70-talet.

Men när Kenneth Hermele nu läser om boken, upptäcker han att Carson också i hög grad var ett barn av sin tid. Också Carson ville att människan skulle ta kontrollen över naturen. Skillnaden var bara att man skulle använda biologisk krigföring istället för kemisk.

Vi tar också upp två nya, mexikanska böcker: Carlos Fuentes bok om den latinamerikanska litteraturen - La gran novela latinoamericana , och Jorge Volpis bok om vad som egentligen händer i hjärnan, när vi läser, Leer la mente.

Böcker:
Rachel Carson: Silent Spring, 1962, i svensk översättning som Tyst vår, 1963

Carlos Fuentes: La gran novela latinoamericana, 2011
Jorge Volpi: Leer la mente, 2011
Jorge Volpi: L’insomnia del Bolivar, 2010
Bernal Díaz del Castillo: Mexicos erövring, Översättning Siv och Börje Söderlund, 1971

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Bitska hälsningar, Jane Austen Tor 09 nov kl 13:04(9:48 min)

Inte särskilt snäll, men ofta ganska rolig. Litteraturkritikern Annina Rabe har läst Jane Austens privata brev.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".