Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Richard Myrenberg: Var är det sunda förnuftet?
Mån 26 jan 2015 kl 10:30
Riktigt mörka moln drar ihop sig i en annan del av Afrika. Och jag frågar mig två saker - varför är det så svårt för det sunda förnuftet att få plats och inflytande? Varför är det så att extremister får... sån kraft?

Efter massakern i Baga så angrips nu Maiduguri som är huvudstad i delstaten Borno. Jag talar om Boko Harams våldsamma framfart i nordöstra Nigeria. Det är en skrämmande berättelse om sammanbrott, terror och sanslöst våld. Kvinnor och unga flickor kidnappas och våldtas regelmässigt. Små barn och gamlingar som försöker fly och som skjuts ihjäl som harar i bushen. Oskyldiga män får sina händer bakbundna och slängs i floden för att drunkna, andra får sina halsar avskurna.

Det är ett så besinningslöst våld. Vi ser samma sak under IS välde i Irak och i Syrien. Men vad vill dom egentligen? Det går inte att jämföra med gerillaarméer i Latinamerika och Afrika på 60-70 och 80-talen. Även om det då också var mycket meningslöst och brutalt våld - så var det ingen som maskerade sig. Det var ingen som poserade som bödlar på film och var stolta över det. Möjligen med undantag för röda khmerernas Kambodja då. Men det här är nåt annat. Det är som om våldet i sig i drivkraften - den rasande, helt hämningslösa brutaliteten verkar också vara målet och inget mer.

Samtidigt i en andra delar av Nigeria, i Lagos i söder och i Abuja i mitten, verkar inte heller det sunda förnuftet få nåt större utrymme. En stor del av den politiska eliten verkar leva i en förträngningsfas, eller kanske är det en förnekelsefas.

I Nigeria, som är en av kontinentens största men också mest korrupta och dysfunktionella länder, verkar det råda en stämning av att allt är som vanligt. Det ska hållas val, medierna är fulla av valbevakning, olika turer kring kandidaterna och valturnéerna. Men det där som händer i norr? Man låtsas som det regnar. Det är bara ett oväder som kommer försvinna av sig självt och så blir allt bra igen. Det är inte så farligt, vi har snart kontroll på situationen, säger militären. Men våldet och terrorn kommer att hota nationens existens och sammanhållning om inte något görs, precis som i Syrien och i Irak. Det är bara en tidsfråga.

Bristen på handling och agerande är fascinerande obegripligt. Det är som ett gigantiskt avstånd mellan makten, eliten och dom som har och landet där ute, dom vanliga människorna, dom som inget har. För det finns gott om anledningar att vara missnöjd, dom helt enorma oljeinkomsterna - som strömmat in i decennier - har inte gett annat än några få extremt rika, miljöförstöring, en korruption som får många andra länder att blekna i jämförelse, och en majoritet som inte har det bättre, troligen sämre. Är det det Boko Haram handlar om? Ett missnöje som kokat i ett av landets mest eftersatta områden? Kanske.

Men varför denna extremism? Varför finns det så få miliser eller gerillor eller befrielserörelser som slåss för det sunda förnuftet? Där regler ska gälla, där utvecklingen ska komma så många till del som möjligt under rimliga villkor? Är det ett för luddigt mål?  Varför är det så att så få är beredda att kämpa och dö för det sunda förnuftet, medan så många verkar vara beredda att offra livet för det kompromisslösa våldet?

Jag vet inte, men fortsätter fundera.

Richard Myrenberg i Kigali

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:14 min)
Utrikeskrönikan
Fre 18 aug kl 10:00(3:27 min)
Utrikeskrönikan
Tor 17 aug kl 10:00(3:44 min)
Utrikeskrönikan
Ons 16 aug kl 10:00(3:23 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".