Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:43 min
Inger Arenander: smutskastning och mutbrott
Ons 28 jan 2015 kl 10:30
I höstas ordnade min väninna i Washington en fund-raising hemma för en lokalpolitiker. Det gick ut på att samla in pengar till hans kampanj och det blev lyckat. Folk kom och de flesta skrev ut en check... Inte av sitt hjärtas godhet, får man förmoda, utan för att de ville ha något i utbyte. Det här var ju småpotatis. I den kommande valkampanjen är insatserna mycket högre.

Hittills toppas listan av de konservativa bröderna Kochs organisation, vars budget för 2016 års val ligger på närmare 900 miljoner dollar - sju, åtta miljarder kronor.

I det komplicerade och fördolda nätverket av tjänster och gentjänster i amerikansk politik har även framträdande politiker tappat kompassen, eller slängt bort den, men alla kommer inte undan.

Nyligen dömdes till exempel den förre republikanske guvernören i Virginia, betraktad som en politisk stjärna, till två års fängelse för korruption. Det hjälpte inte att försvaret skyllde på hans fru, att det var hon som hade velat ha lyxresor och presenter. Nu tornar det upp sig för en demokratisk toppolitiker i New York som anklagas för mutbrott. Åklagaren har blottlagt ett upplägg som skulle kunna tjäna som intrig i en film.

Sheldon Silver, Shelly kallad, talman sedan tjugo år i New Yorks lokala kongress, beskrivs av tidningen New York Times som delstatens mäktigaste politiker, en mästertaktiker, som på egen hand kan torpedera lagstiftning och andras politiska ambitioner. Nu har han fått reseförbud och riskerar tjugo års fängelse.

Enligt åklagaren har Shelly använt sin position till att berika sig själv genom bedrägeri och utpressning. Han nekar till brott. Talmannen ska ha använt sig av två privata advokatfirmor till ömsesidig nytta och kvitterat ut sex miljoner dollar i "avgifter" för att ha sett till att firmorna fått kunder.

Ena advokatfirman var specialister på att processa om skadestånd för cancersjuka och fick lönsamma klienter genom en läkare, som i sin tur fick bidrag till sin forskning genom talmannen, som i sin tur fick en hacka av advokatfirman som tack för hjälpen. Talmannen fick också betalning av den andra advokatfirman för att förse dem med kunder. Han anklagas för att ha gett lönsamma kontrakt till ett par byggfirmor som sen uppmanades att använda sig av den utvalda advokatfirman.

Demokraternas partiordförande i delstaten New York tror inte det har gått till så här och om det ändå har det är det väl inte så mycket att bråka om, tycker han. Det är så det går till i affärstransaktioner, folk tjänar pengar hela tiden på att skaffa kunder åt varandra, säger han.

Resten av partiledningen ligger lågt. Utredningen ska ha sin gång och efter tjugo år i den innersta cirkeln kan man gissa att talmannen kan slå tillbaka om någon inte är lojal. Till saken hör att en av de inblandade advokatfirmorna lämnat betydande kampanjbidrag till flera ledande demokrater. Tidningen New York Observer har räknat ut att det rör sig om 600 000 dollar de två senaste valomgångarna.

Åklagaren har bara börjat. "Det kommer mer", sa han när skandalen briserade. "Stay tuned".

Inger Arenander, Washington

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
De oskuldsfulla som upphäver krigets gråskalor:... Kl 10:00(3:07 min)

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Igår kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Tis 20 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".