Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Matchen som inte sändes
Mån 02 feb 2015 kl 06:00
Boxning är bara slagsmål och platsar inte i public serviceradio. Så resonerade Sveriges Radios ledning i slutet av 1950-talet och sände inte Ingemar Johanssons match 1959 mot Floyd Patterson om VM-titeln... i tungviktsboxning.

Beslutet att inte sända Ingemar Johanssons match mot Floyd Patterson fick inte bara radiolyssnare att ta sig för pannan och ratta över till radio Luxemburg där matchen sändes. I riksdagen hölls en lång debatt om radioledningens omdöme och självpåtagna roll som smakdomare.

– Jag kan inte förstå och respektera att radioledningen försöker formulera sederegler som inte har täckning i vare sig statsmakternas beslut eller svenska folkets rättsmedvetande, sa Hilding Hagberg, kommunist och en av debattörerna.

Boxning betraktas numera som en ganska perifer sport ( (intresset för andra kampsporter som MMA växer däremot) men det är en sport som från Sveriges radios start 1925 speglar en svår balansgång för radion och den alltid lika aktuella frågeställningen: Ska public service ge folk vad folk vill ha eller ska public serviceutbudet präglas av en så kallat hög kulturell standard?

Medverkande

Mats Strandberg, i många år anställd på Radiosporten, och Jakob Sillén, tidigare chef för Radiosporten.

Programledare: Rigmor Ohlsson.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick
Avgörande ögonblick
Sön 20 aug kl 06:45(4:42 min)
Avgörande ögonblick
Sön 13 aug kl 06:45(4:51 min)
Avgörande ögonblick
Sön 06 aug kl 06:45(4:41 min)
Avgörande ögonblick
Sön 30 jul kl 06:45(4:30 min)
Avgörande ögonblick
Sön 23 jul kl 06:45(4:30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".