Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Avföringstransplantation bäst mot värsta diarrén
Fre 20 feb 2015 kl 12:10
Åtta tusen människor är drabbade av diarrésjukdomen Clostridium difficile i Sverige. Men avföringstransplatation har visat sig devara en effektiv behandling mot återfall. Och allteftersom forskningen går... framåt har behandlingen blivit vanligare.

Avföringstransplantation är den mest verkningsfulla behandlingen mot upprepade återfall av den besvärliga diarrésjukdomen Clostridium difficille. Det skriver den Europeiska organisationen för infektionsläkare och mikrobiologer (ESCMID) i sina rekommendationer som utarbetades 2013.

Tekniken att bota diarrésjukdomen med avföringstransplantation beskrevs vetenskapligt första gången 1958 i USA. Men metoden har inte varit okontroversiell bland läkare och behandlingen har fått begränsad spridning i både USA, Sverige och övriga Europa. Men med de senaste årens forskning tycks det bli allt vanligare. 

Torbjörn Norén, överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro, har arbetat med avföringstransplantation i 26 år och han följer utvecklingen i både Sverige och övriga Europa. Men kunskapen om avföringstransplantationens utbredning är dåligt känd, enligt Torbjörn Norén. Han uppskattar att metoden brukas av läkare på 10-15 platser i Sverige.

Omkring 8000 människor är drabbade av Clostridium difficile i Sverige. Sjukdomen kan uppstå när tarmfloran, ekosystemet i tarmen med miljarder mikroorganismer, har slagits ut som en bieffekt av upprepade antibiotikabehandlingar.

När den normala tarmfloran försvinner kan diarrébakterien Clostridium difficile lätt etablera sig in tarmen. Alternativet till avföringstransplantation för att motverka bakterien är att patienten får permanent antibiotikabehandling, förklarar Torbjörn Norén.

Det finns främst tre olika sätt att föra in frisk avföring i en sjuk tarm. Ett par deciliter avföring finfördelas och späds ut med vatten. Sedan förs avföringen in antingen med en sond via näsan, förbi magsäcken ända ner till tunntarmen. Alternativt förs den in via anus med koloskopi ungefär en meter upp i tjocktarmen eller med rektoskopi bara någon decimeter in i ändtarmen.

Avföringstransplantationens spridning i USA är inte heller känd, men ganska utbredd, bedömer Johan Bakken, som arbetar med infektionssjukdomar på ett sjukhus i Duluth, Minnesota. Tack vare att studier de senaste åren har bekräftat att avföringstransplantation är mycket verkningsfullt mot Clostridium difficile har intresset ökat kraftigt i USA. Men även här saknas tydliga data över hur utbredd metoden är.

Forskning om avföringstransplantationer pågår även inom områden som diabetes, fetma och autism.

I programmet medverkar Johan Bakken, docent vid University of Minnesota och infektionsläkare St. Luke's Infectious Diseases, Duluth, Veronica Johansson, sjuksköterska på universitetssjukhuset i Örebro samt infektionsläkare Torbjörn Norén, universitetssjukhuset i Örebro.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".