Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Natten den 28 februari – 28 år senare
Lör 28 feb 2015 kl 23:07
Den 1 mars 1986 vaknar Mia Blomgren upp i ett höghus i Biskopsgården och hör på tv att Palme blivit mördad. Nu, 28 år senare går hon runt i samma hus och frågar de som bor där idag om de kommer ihåg?

– Det var en man som vi alla ställt våra förhoppningar till, säger den gamla damen som bor högst upp i huset medan mc-mannen några våningar under minns att han utropade att det var skönt ”att de fått den grisen”.
     Arkeologen Lina var bara två år och har själv inga minnen av det hela men tycker att 28 år en kort tid i historien. Den unge rumänen har aldrig hört talas om Olof Palme och undrar – Vem är det?

Möt några av människorna i höghuset på sommarvädersgatan i Göteborg 28 år efter denna milstolpe i svensk historia i en dokumentär av Mia Blomgren.

Programmet är ett samarbete mellan P1 Dokumentär, Riksteatern och det internationella teaterkompaniet NIE. "Natten den 28 februari – 28 år senare" och teaterföreställningen "Natten den 28 februari" tar på olika sätt upp hur mordet på Olof Palme kan ha påverkat Sverige. 

Mia Blomgren om programmet

– De flesta jag pratade med sa att ”samhället förändrats” och det i sig är ju egentligen inte särskilt konstigt med tanke på att de gått snart tre decennier sedan mordet. Dessutom så beror det ju på vem man frågar. Det som vissa ser som positivt ser andra som negativt. Så går det överhuvudtaget att konstatera en förändring som många skulle skriva under på? Något som inte har med siffror eller statistik att göra?

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
P1 Dokumentär
Sön 13 aug kl 15:03(50 min)
P1 Dokumentär
Sön 06 aug kl 15:03(52 min)
P1 Dokumentär
Sön 30 jul kl 15:03(51 min)
P1 Dokumentär
Sön 23 jul kl 15:03(52 min)
P1 Dokumentär
Sön 16 jul kl 15:03(50 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".