Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Möt forskare i deras vardag. I miniporträtt får du höra vad de brinner för, vad som fick dem att börja...
Ett avsnitt från Forskarliv
Han forskar om hur man blir bäst i skid-VM
Lör 21 feb 2015 kl 16:35
Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap, och idrottsfysiolog vid Högskolan i Dalarna i Falun. Nästan utanför fönstret pågår skid-VM, som är vetenskapligt intressant för honom. Hans forskargrupp... har nämligen studerat vilka av alla olika faktorer som gör en till en riktigt bra längdskidåkare och de har studerat både den norska och svenska eliten.

Michail Tonkonogi var forskare i idrottsfysiologi i Moskva när Sovjetunionen föll. Då blev det omöjligt att fortsätta forska. Men i Sverige fanns en legend inom idrottsforskningen, fysiologen PO Åstrand på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Utan att kunna ett ord engelska, och med knackig svenska sökte han upp forskarna på GIH och fick börja, oavlönad.

Det var mycket han fick lära sig från grunden, inte bara språket, men han beskriver sig som en tävlingsmänniska som gärna övervinner svårigheter. Att han till en början jobbade utan lön och inte gav upp säger han beror på hur han såg på forskarna på GIH:

– Bara att få vara där på fysiologen på GIH räckte för mig. Det var som ett tempel, säger han.

Idag är han professor i medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi, och forskar om hur våra kroppar förändras av träning, och längdskidåkning är bara en gren som denne tidigare sovjetiske juniormästare i judo intresserar sig för.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Forskarliv
Forskarliv
Fre 18 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 11 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 04 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 28 jul kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 30 dec 2016 kl 04:50(9:27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".