Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ny modell kan få tågen att gå i tid
Mån 16 feb 2015 kl 12:10
Dåligt järnvägsunderhåll ligger bakom återkommande tågstrul, det är de flesta bedömare ense om. Men det är sannolikt inte bara brist på resurser, som ligger bakom. Sättet att styra underleverantörerna... genom hur man skriver kontrakten kan också bidra till problemen menar forskare, som vi möter i Vetandets värld.

Sofia Lingegård har doktorerat i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet. Hon gav sig på en känsligt område: Hur sköter Trafikverket sina beställningar av det omtalade järnvägsunderhållet? Hennes svar är att ändra på sättet att skriva kontrakten. Fokusera på funktion, dvs slutresultat som att tågen kan köra obehindrat, istället för att försöka kontrollera allt i detalj.

I Vetandets värld svarar Trafikverkets Morgan Rehn på kritiken, som menar att man är på väg mot den modell, som forskaren diskuterar. Till saken hör att Trafikverket har varit med om att finansiera hennes forskning, en inte ovanlig företeelse i svensk forskningsvärld att företag och myndigheter står som finansiärer.

På köpet har verket fått en rätt kritisk forskare, som genom intervjuer med 35 aktörer både i verket och bland entreprenörer, visar att kommunikationen mellan aktörerna inte alls varit den bästa det decennium som avregleringen varit i gång.

I programmet möter vi även en ansvarig för underhåll vid den holländska järnvägen, Jan Swier, som beskriver den möda det varit att få avregleringen att fungera. Holländarna talar om "performance contract", som i mångt och mycket påminner om de funktionella kontrakt forskaren Sofia Lingegård förordar.

Referens: Sofia Lingegård, Integrated product service offerings fpr rail and road infrastructure- reviewing applicability in Sweden. Department of Management and Engineering,Linköping University, Dissertation No 1653

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".