Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Fjärilen i sin vintervärld
Tis 17 feb 2015 kl 12:10
I Sverige finns fjärilsarter som övervintrar som fullvuxna. Under hösten bygger de upp sina fettreserver och tar sig sedan sovande igenom vintern. Sittande under snön eller i mörka grottor.

Fjärilar är inte bara vackra att betrakta då de dansar över sommarens ängar. De bjuder även på en hel värld av spännande samband, anpassningar och olösta gåtor. De har många märkliga egenskaper, till exempel utvecklingen från ägg, larv, puppa till vad vi sedan känner igen som en färdigutvecklad fjäril.

De flesta arter flyger bara under några korta sommarveckor, medan andra går fullt utvecklade in i en lång vintervila – diapaus. De blir då ett år gamla.

På Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet pågår just nu flera forskningsprojekt kring dessa fjärilars vintervila. Forskarna vill exempelvis veta var de studerade arterna övervintrar, vilka gener som är inblandade i denna extrema anpassning och hur påverkas fjärilarna av klimatförändringar.

I programmet medverkar Christer Wiklund, Bengt Carlsson och Sören Nylin som är professorer vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".