Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Räcker att heta Omar för att vara misstänkt
Tis 24 feb 2015 kl 11:03
- Det räcker att heta Muhammed eller Omar för att man ska vara misstänkt, säger Romdhone Boussoidi som arbetar på det muslimska studieförbundet Ibn Rushd i Malmö. Efter attacken i Köpenhamn förra helgen... växer olusten bland muslimer i Malmö och många känner att de stämplas som misstänkta terrorister.

Agneta Nordin har besökt flera olika moskéer i staden och träffat flera som är bekymrade över att antimuslimska krafter ska få kraft av dåden.

I den stora moskén ute vid Jägersro i Malmö arbetar Bejzat Becirov. Han kom till Sverige i början av1960-talet och startade Islamic Center. Han berättar att han har arbetat hårt för att integrera moskén i det svenska samhället.

– Det känns förfärligt att en enda person kan förstöra för så många. Vi i Islamic Center har ett bra och nära förhållande till Malmös judar. Nu är vi rädda att förtroendet ska svikta, säger Bejzat Becirov.

Mona Assi som studerar till socionom vid Lunds universitet säger att Köpenhamnsattacken inte har någonting med hennes religion att göra. Hon möter mycket fördomar om muslimer, till exempel att alla kvinnor är förtryckta och att alla muslimska skulle vara terrorister. Mona tycker det är trist att ideligen behöva stå till svars för vad terrorister gör.

– Jag tycker det är orättvist mot oss fredliga muslimer. Vi misstänkliggörs alltid, säger Mona Assi.

Salih Tufekcioglu som är född och uppvuxen i Malmö arbetar som gymnasielärare. Han reser dessutom runt i landet och föreläser om islam. Han är oroad över den växande radikaliseringen av ungdomar. Han tycker att det vilar ett stort ansvar bland annat på imamerna. Och Salih Tufekcioglu tycker att en av lösningarna kunde vara att fredagsbönerna hålls på svenska.

– Det skulle kunna vara ett sätt att fånga upp frustrerade och förvirrade ungdomar. Att möta dem och deras funderingar och att predika på svenska. Det är ju vårt språk.

Agneta Nordin, agneta@agnetanordinmedia.se

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Igår kl 11:04(31 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 21 aug kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".