Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Solstormen skapar lyckliga solforskare
Fre 27 jan 2012 kl 15:00
Solstormen varnades för i veckan och att den skulle träffa jorden i tisdags. Flygplan dirigerades om, men annars verkar det mest ha lett till vackra norrksen och ett gyllene tillfälle för solfysiker att... frossa i data. Lars Broström tog kontakt med solfysikern Henrik Lundstedt i Lund. Är det censur? Tidskrifterna Nature och Science har stoppat publiceringen av två studier för att resultaten anses för farliga. Studierna visar på hur man skulle kunna få fågelinfluensaviruset att mutera så att det lättare skulle kunna spridas mellan människor. Idag sprids det endast mellan djur och människor. Forskare och tidskrifter har efter påtryckningar från amerikanska myndigheter accepterat att under ett par månader stoppa aktiviteterna. I veckan protesterade en av forskarna. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Göran Herméren, senior professor i medcinsk etik vid Lunds universitet, och under många år ordförande i den etikgrupp som ger råd till EU kommittionen om vetenskap och nya teknologier. Först ut Göran Hermerén. Reporter Annika Östman. Problem med gula fläcken leder ofta till att synen försämras dramatiskt. I veckan rapporterades om kliniska försök med stamcellsbehandling av det som kallas åldersrelaterad makuladegeneration. Det är en sjukdom som främst drabbar äldre med en nedbrytning av syncellerna kring gula fläcken i ögat. Försöken har det rapporterats om i tidskriften The Lancet. Fredrick Gosch är docent och överläkare vid ögonkliniken i Lund. Reporter Per Helgesson. I Davos i Schweiz möts över 2 600 företagsledare, akademiker och politiker, och i år är det många vetenskapliga ämnen som är på tapeten. Bland annat handlar det om antibiotikaresistens. Men också andra ämnen tas upp. Johan Rockström är chef för Stockholm Environmental Insitut, och Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning träffade honom i Davos, och undrade vad det betyder att vetenskapen tar större plats.
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin

Mjuka män är ett tema i veckans magasin. Ny forskning visar nämligen att män kan faktiskt må extra dåligt av influensa, och för 200 år sedan uttryckte män sin vänskap sinsemellan i mycket romantiska...

Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".