Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Forskningen och tystnadsplikten
Tis 17 jan 2012 kl 12:10
Nyligen anklagades historikern Birgitta Almgren för att ha brutit mot sin lagstadgade tystnadsplikt och för att ha pekat ut oskyldiga svenskar som Stasiagenter i sin bok Inte bara spioner. Ärendet, som... av kritiker anses vara ett hot mot den fria forskningen, är bara ett av flera fall där den lagstiftning som styr forskarvärldens tystnadsplikt och sekretess har ifrågatsatts.

Hur väl fungerar de här lagarna? Har de hängt med i forskarvärldens utveckling de senaste åren? Och klarar de av att göra avvägningen mellan de olika värden som står på spel? Forskningens väl mot värnandet av offentlighetsprinciper och personlig integritet till exempel. Om detta handlar det första av tre program där frilansjournalisten Kristoffer Gunnartz belyser forskning att tala tyst om.

 I programmet hörs: Mats G Hansson, professor vid centrum för forsknigs- och bioetik vid Uppsala universitet, Erik Janzon, tillsynschef på datainspektionens avdelning för forskningsfrågor, Elisabeth Rynning, professor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet, Anna Skarhed, justitiekansler.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Tis 27 jun kl 12:10(20 min)
Mån 26 jun kl 12:10(19 min)
Fre 23 jun kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".